Napi téma

 

A mai napon sikeresen megtörtént a kötelező permetezési procedúra. A bátyámmal a hazafelé vezető úton érdekes témába kezdtünk, most leírom. Szóba jött az, hogy az internetszolgáltatók hogy hülyítik meg a lakossági felhasználót a gigabites internettel. Ugyebár tök jó, hogy ilyen-olyan szuper gyors internetet lehet már otthonunk kötelező tartozéka. Csak azt felejtik el közölni az emberekkel, hogy csak a 350 ezer fölötti laptopok képesek támogatni ezt a sebességet, illetve egy-egy szemfülesebb informatikus konfigurációja. 

 

Nos a téma, amiről most beszélni fogok, nem erről fog szólni. Felvetődött a kérdés, miért is van szükség ilyen gyors internetre. Mivel mindenkinek minden azonnal kell, mert senkinek sincs semmire se ideje, de miért nincs rá ideje? Manapság már kevesebbet dolgoznak az emberek, mint ezelőtt 50 éve. Nagyapáink, dédapáink, amint felkelt a nap, már kint dolgoztak a földön, kapáltak, kaszáltak, amíg le nem ment a nap. Azután nekik még így is volt idejük a lovakat elrendezni, felkészülni a holnapra és ellátogatni ahhoz, akivel éppen jóban voltak a faluban és együtt iszogattak. 

Nézz be egy étterembe ma, mit látsz. Idősebb párok vacsoráznak, páran, vagy fiatalok ülnek egymással szemben csendben, nyomkodva a telefonjaikat, mert van WI-FI. Mikor jutottunk abba a korba, amikor mindenre azonnal szükség van, minden, abban a pillanatban megérkezik szinte, mégis mindenki időszűkében van. Bármennyire is burkolózunk azzal a kifogással, hogy nincs rá idő, örök tanulságként szolgáljon minden embernek:

"Mindenkinek arra van ideje, amire akar!"